Verschil tussen een horizontale en verticale schutting

Bij het kiezen van een schutting zijn er veel factoren waarmee rekening gehouden moet worden. Een van de belangrijkste keuzes is of je voor een horizontale of een verticale schutting gaat. Schutting bedrijven bieden beide opties aan, maar hoe maak je de juiste keuze voor jouw tuin? Op Alle Luxe vind je een overzicht van de verschillen en voordelen van beide types schuttingen.

Horizontale schutting

Horizontale schuttingen zijn een populaire keuze vanwege hun moderne en strakke uitstraling. Ze bestaan uit planken die horizontaal worden geplaatst en kunnen in verschillende breedtes en materialen komen. Een veel gekozen variant is de zwarte schutting horizontaal, die een elegante en tijdloze uitstraling aan je tuin kan geven.

Een groot voordeel van de horizontale schutting is dat het je tuin optisch groter laat lijken. De horizontale lijnen trekken het oog horizontaal, wat de illusie wekt van extra breedte. Dit kan vooral nuttig zijn in kleinere tuinen waar elke centimeter telt. Daarnaast bieden horizontale schuttingen vaak meer privacy omdat de planken strak tegen elkaar aan liggen, waardoor er minder ruimte is voor nieuwsgierige ogen.

Daarentegen kan een horizontale schutting ook zwaarder zijn en meer onderhoud vereisen. Omdat de planken horizontaal zijn geplaatst, kan regenwater bijvoorbeeld langer op de planken blijven liggen, wat op termijn tot houtrot kan leiden. Het is dus belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen om de levensduur van de schutting te verlengen.Verschil tussen een horizontale en verticale schutting

Verticale schutting

Verticale schuttingen zijn al decennia lang een populaire keuze en dat is niet zonder reden. Ze bestaan uit planken die verticaal worden geplaatst en geven een klassieke en tijdloze uitstraling aan de tuin. Een verticale schutting kan in verschillende materialen en stijlen worden uitgevoerd, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de stijl van je tuin.

Een van de voordelen van een verticale schutting is dat het regenwater gemakkelijker van de planken kan afdruipen. Dit vermindert het risico op houtrot en kan de levensduur van de schutting verlengen. Daarom kiezen veel mensen in regenachtige gebieden voor een verticale schutting. Bovendien kan een verticale schutting een hoog veiligheidsgevoel bieden, omdat het moeilijker is om overheen te klimmen.

Hoewel verticale schuttingen functioneel zijn, kunnen ze minder visueel aantrekkelijk zijn in kleinere tuinen. De verticale lijnen kunnen een tuin juist smaller doen lijken. Ook kunnen onregelmatigheden of scheefgezakte palen sneller opvallen bij een verticale plaatsing van de planken.

Lees hier ook meer over het toebrengen van tuinaccessoires voor een betere sfeer! 

Keuze maken voor een schutting

De keuze tussen een horizontale en verticale schutting hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en de specifieke kenmerken van je tuin. Beide types hebben hun eigen voordelen en nadelen. Wil je een moderne uitstraling en je tuin optisch groter laten lijken? Dan is een horizontale schutting, bijvoorbeeld een zwarte schutting horizontaal, wellicht meer geschikt. Heb je liever een klassieke look en wil je minder onderhoud? Dan is een verticale schutting de betere optie.

Het belangrijkste is dat je een schutting kiest die past bij jouw stijl en de sfeer van je tuin. Overweeg wat voor jou het meest praktisch en esthetisch aantrekkelijk is. Zo maak je de beste keuze voor jouw buitenruimte.

Terug naar overzicht